Maria Montessori

Updated: Oct 22, 2022

Montessori məktəblərinin və sisteminin yaradıcısı Madam Montessori 31 avqust 1870-ci ildə İtaliyada anadan olub. Ömrünü elmə və təhsilə xidmətə həsr etmək üçün 1896-cı ildə Roma Universitetinin Tibb fakültəsini bitirərək ilk peşəkar addımını atdı. Tibbi təhsili və pedaqoji biliyi onu klinik müşahidələri ilə psixologiya, davranış və nəzəriyyələr öyrənməyə gətirib çıxardı. Onun spesifikdən ümumiyə yanaşmasına bəzi aspektlərdə üstünlük verilməsə də, o, öz təcrübələrini təhsilin və gələcəyin ən xüsusi əsasında, yəni uşaqlar və onların prosesləri üzərində sistemləşdirməkdə bir üslub qazanmışdır. Bundan əlavə, o, uşaqların öz tibbi təcrübələrində və klinik müşahidələrində necə öyrəndiklərini təhlil etdi və uşaq mühitindəki vəziyyətlərin vacib olduğu qənaətinə gəldi. Əldə etdiyi tapıntılar nəticəsində 1901-ci ildə təhsilini genişləndirmək üçün universitetə ​​qayıtdı və 1904-cü ildə Roma Universitetində antropologiya professoru oldu.

Uşaqların təhsilinə böyük əhəmiyyət verən Montessori 1906-cı ildə işini tərk edərək əsl laboratoriya olan sinif mühitində 60 nəfərlik komanda ilə işləməyə başlayır. O, ilk uşaq evini yaratmaqla uşaqların ətraf mühitdən bilik əldə etmə qabiliyyətini və stimullaşdırıcı materialların onlarda sonsuz marağı necə stimullaşdırdığını və daxili motivasiya yaratdığını müşahidə etmiş və bu təcrübələri sistemləşdirərək Montessori təhsil metodunu inkişaf etdirmişdir. İnkişaf etdirdiyi bu sistemlə məktəblərdəki sinif otaqlarını 'Seçilmiş Mühitlər' olaraq xarakterizə edərək, hər cür avadanlıq və tətbiqlərin təsadüfi seçilmədiyini, uşaqların böyüklərin köməyi olmadan təbii müşahidələri və həyata yönümlü bacarıqları ilə özlərini tərbiyə etdiklərini söylədi.

Hərəkət azadlığını müdafiə edən təhsil yanaşması, intizam pozğunluqlarına səbəb olacağı düşüncəsi ilə təhsildə pravoslav modelini mənimsəyənlər tərəfindən tənqid olunsa da, qarşısını almağa çalışsa da, islahatçılar tərəfindən dəstəkləndi. Həmin dövrdən sonrakı illərdə sağlamlıq imkanları məhdud uşaqların təhsili üçün fəaliyyətə başlamış və “Xüsusi təhsil” konsepsiyasını gücləndirmişdir.

1913-cü ildə ABŞ-a ilk səfəri zamanı Alexander Graham Bell ailəsi ilə birlikdə Montessori Təhsil Assosiasiyasını qurdu. Onun Amerikada qurduğu sistemin güclü tərəfdarları arasında Tomas Edison və Helen Keller kimi adlar var idi. Sonrakı illərdə İtaliyadakı məktəbləri yoxlamaq üçün təyin olunsa da, Mussolininin faşist anlayışına qarşı çıxdı və 1938-ci ildə Hollandiyada Montessori Tədris Mərkəzini, 1939-cu ildə Hindistanda müəllim hazırlığı mərkəzini açdı. Hindistanın da 1940-cı ildə girdiyi İkinci Dünya Müharibəsi zamanı düşmən hesab edilsə də, təlim fəaliyyətlərinə icazə verilirdi. Daha sonra 1947-ci ildə Londonda “Montessori Mərkəzi”ni açdı. O, 1949, 1950 və 1951-ci illərdə üç dəfə Nobel Sülh Mükafatına namizəd olub.

6 may 1952-ci ildə Hollandiyada vəfat edən Maria Montessori;

O, Türkiyə, ABŞ, Rusiya, Almaniya və Hindistan da daxil olmaqla 15-dən çox ölkədə hələ də inkişaf etdirilən və tətbiq olunan bir sistem və vizyon qoyub.

Müəllif: Ahmet DEMIRCI